dobjuk fel a nappalit!

Mint általában - a kiállítások körül - megszaporodnak a rendeléssel, képvásárlással kapcsolatos kérdések, és, bár törekszem rá, hogy folyamatosan egyszerűsítsem a lehetőségeket és az opciókat az érdeklődőknek, azért mindig van egy-egy új kérdés, ami viszi a prímet. A mostani legaktuálisabb ilyen kérdés a képrendelés.

ez tetszik, lehetne kicsit nagyobb, színesebb és ugyanez szoborban?

Amikor felmerül rendelés kérdése, akkor egy kicsit mindig meg szoktam ijedni, mert ez azt jelenti, hogy a megrendelőnek van egy konkrét ötlete arra, hogy mit ábrázoljon a kép. De nem arra, hogy milyen hangulatú, látványvilágú, hanemhogy milyen témájú legyen. És, mivel én a témát egyfajta keretezésnek tartom, ami apropó egy látvány bemutatására, ilyenkor az esetek többségében már borítékolom, hogy a technikámmal szeretnének valamit viszontlátni. De a bökkenő az, hogy ez a legmacerásabb, legnehezebb és leglehetetlenebb dolog, amit kérni lehet.

cs-cs-ccccssss.gif

Amolyan ’találd ki mire gondolok, de még én sem tudom’ szitu, amiből ráadásul nekem is nehéz kiindulni.

A látvány nagyon bonyolult módon épül fel, és a „mondanivaló” vagy az a’ izé, amit minden néző maga kap egy képtől, az benne születik. Kicsit olyan ez, mint egy nonfiguratív tetoválás, amit nem hord valaki, hanem visel. Nem díszíteni akarja vele magát - miközben a tetkó azért díszítő funkcióval is rendelkezik -, hanem viselni akarja, mert számára az jelent valamit. És magát a jelentést, a tuti, ’ez a jelentése’ jelentést csak ő ismeri és ő tudja másoknak dekódolni.

Egy kép esetében is így van. Annak van valamilyen témája, egy kerete, paszpartuja, de senki sem ezt a tárgyat vásárolja, hanem a számára jelentett jelentését. Ezért van, hogy néha csak úgy megtetszik egy kép valakinek. A hangulata, a részletek, összhatása ragadja meg és a téma szinte harmad vagy negyedrangú lesz.

Szóval, aki rendelni szeretne, annak én az alábbi 5 kérdést ajánlom a figyelmébe:

- Milyen hangulatú képet szeretne? Mondjuk inspirálót, elvarázsolót, keményet, sokkolót, bonyolultat vagy letisztultat, (vagy, amire volt már példa, „odab*szósat” ;) ), stb?

- Milyen fogalmakkal tudja leírni, hogy mit szeretne viszontérezni a képet szemlélve? Teszem azt, szeretetet, pátoszt, maximalizmust, keserédességet, emlékeztetődni, stb?

- Milyen méretben lenne ideális? Egy intim kisebb, egy közepes, ami mobilis, de szép, nagy a keretével együtt vagy egy olyan, amely ledominálja az egész teret, ahova kerül?

- Melyik a leginkább tetsző 5 rajzom (az eddigiek közül)?

és

- Mennyit szán rá?

Utóbbi kérdéshez van egy kis magyarázat, mivel ez tud feszengős lenni. A rajzok árait munkaidőben kalkulálom ki. Ez nagyon más, mintha egy konkrét rajznak az árát mondanám. A meglévő, nem rendelésre készült rajzok árai adottak. Azok, mondjuk egy kiállításkor kapnak egy induló árat, valamint idővel változnak, de a rendelés ilyen szempontból szabadabb dolog.

Megrendelésnél mindegy, hogy konkrétan mi van rajzolva, mert nincs könnyebb vagy nehezebb téma, kb ugyan annyi időt vesz igénybe bármilyen téma. Ebből adódóan a mérete és a részletessége a leginkább meghatározó. Ahol homogénebb háttér van, ott gyorsabban lehet haladni, ahol részletes valami, ott lassabban. Szóval, munkaórákban egyszerűbben ki tudom találni, hogy mi és hogyan legyen a képen, akár téma szinten is.

Ja, és van még egy fontos dolog, minden rendelés esetében előleget kérek, mert már sajnos futottam bele abba, hogy berendeltek egy képet, aztán inkább mégsem kellett, és néhány ötletnél komoly gondot tud jelenteni az, hogy új vevőt kell találni rá.

vegyünk, rendeljünk vagy Golden Ticket?

gt.jpg

De, mivel most egy új anyagot is készítek, ami kicsit prioritást is élvez, így jó lehetőség - szerintem - a Golden Ticket vásárlás. Ez egy vásárlási utalvány, amiről ez alatt a link alatt írtam bővebben. Megrendelés esetén (vagy ha új, eddig még nem látott képet szeretne valaki) ez lehetőséget teremt, hogy még a publikálás, a bemutatás előtt lefoglaljanak, megvásároljanak a ticketesek egy-egy képet. Ugyanis ők előbb látják meg, ha valami elkészül, így ha nekik tetszik egy rajz, akkor azonnal be is tudják váltani a Ticketjüket.

A Golden Ticketet annyiért tudják megvásárolni, amennyit szánnak egy képre, de rá is tudnak fizetni, ha például egy új kép drágább vagy meggondolják magukat és nagyobbat szeretnének. Így nincs az, hogy a megváltott értékű Ticketeket nem lehet levásárolni, illetve előlegként is tudnak működni, ha a képre szánt összeg mondjuk 50-70%-ért vásárolnak képet.

És, ami külön fontos, hogy ez által én is és a vevők is jobban tudnak tervezni. Én tudom, hogy kik milyen és mekkora képet szeretnének (az 5 kérdés alapján), és a vevőknek meg nem kell 1-1 képen izgulniuk, mert adott időn belül több közül is választhatnak, melyek frissebbek, összetettebbek és - reményeim szerint - látványosabbak. És a képek publikálódnak, kiállításra is kerülnek, ami által értékhordozók lesznek.

Szóval, azoknak, akik gondolkodnak képvásárláson, csak egy dolgot mondanék még. :) Ezt:

mi jön.jpg

Pali

beleolvasnál korábbi posztjaimba? akkor KATTINTS IDE!

kövess facebookon és instán, mert ezek is vannak!