Early Bird-ök, avagy egy könyv kiadásának rajtjáról

Na, jönnek e a fecskék, melyek elhozzák a tavaszt, illetve, esetemben érkeznek e a varjak, akik a télbe kormányozzák az időt?

Nekilendültem a könyvírásnak, és mivel a magánkiadás mellett döntöttem, így egy nagy adag munkát is bebiztosítottam még mellé. Persze, ez igazán szükséges volt, hiszen a kiadókkal egyeztetésnek szerintem soha sincsen kölcsönösen kielégítő eredménye elsőkönyves szerzőnél vagy fiatal írónál. Nézegettem sok statisztikát, de mindig arra jutottam, hogy a kereskedelmi és partneri modelljük annyira nem működőképes a szerző szempontjából. Fokozatosan szétkopott és elmarketingesedett a könyvajánlás, könyvmegismertető rendszer, az újságírók olyan könyveket olvasnak el és ajánlanak, amik mellé 500.000.- és 1.500.000.- közötti motivációt biztosítottak a kiadók, és még így sem tudnak sokszor nagyobb példányszámban eladni.

Nemrég egy kerekasztal beszélgetésen az egyik legnagyobb kiadó vezetője mesélte, hogy egykori konkurense mezei könyvárus volt, aki fólia alól az utcán árulta a könyveket és a hidegben jött arra rá, hogy akkor lenne ez az egész jó buli, ha ő maga nyomtatná, szállítaná, szervezné és adná ki a könyveket, hiszen „abban van a nagy pénz”. És fel is építette a birodalmát, sikeres is volt. Sőt, a modell annyira működött, hogy a sovány magyar piacra az ilyen kapacitás és erőkoncentráció hatására 3-4 hozzá hasonló kiadóóriás alakult, akik így már képesek voltak behozni külföldi szerzőktől is műveket. Ám, mint minden ilyen centralizációnak, így ennek is lettek hátulütői. Méghozzá az, hogy nem fizettek „sokat” a szerzőknek, akik így a szokásos módon reagáltak, visszavettek a teljesítményből.

Egyre debilebb könyvek jöttek ki, egyre csillámporosabb kötésekben, és szinte csak a legkeresettebb területekre mentek rá. Gasztro, gyerekkönyvek, rongyirodalom, celebritásfelnyalás. Sőt, a kedvencem az, amikor egy celebritás egy szellemíróval megíratja a kedvenc receptjeit, kamu háttértörténetekkel, és ezt a főzőcskekönyvet fellazítva még azt is a papírra diktálja, hogy a gyerekeinek milyen meséket szokott mondani lefekvéskor. Rányomják a borítóra, hogy XY sztár, a háziasszony és anya, és máris ömlik a sok érdeklődő. Még az sem szúr senkinek szemet, hogy egy hasonló méretű könyv, ami kicsivel konkrétabb, de sokkal hasznosabb dolgokról szól, és 14 pontos (gyermek) helyett 10 pontos (felnőtt) betűkkel van írva, szóval, hogy egy ilyen JOBB könyv miért kerül feleannyiba. A celebritásnak ugyanis minden utolsó, metróaluljáróban eldobott rágógumi alatti szutykon is négyzetméteres plakáton kell szerepelnie, hogy tudhassa meg mindenki, ő a szárgasztromutter. Félreértés ne essék, én is megvenném a Curtis Majkától (asszem ez a teljes neve ;) ) a Kutatásaim a kvantumfizika területén című művét, vagy a Tilla a Tillától a 365 gondolat az űrhajózás történetéből című könyvét. Tehát itt nem kifejezetten a celebekkel van gond. Meg lehet, hogy nincs is gond, csak én reagálom le így. Na, mindegy.

early varjaknál tartottunk

Nekem tehát ez a modell nem jön be, főleg, mivel a képek terén ezt a „működjünk együtt, fizess rá és eladom a cuccaid nagy jutalékkal” dolgot már jópárszor benéztem.

Akkor már legyen a Kickstarter és hasonló közösségifinanszírozós rendszerekre építve a kiadás. Bár, ezzel meg az a gond, hogy ilyen hazai és működőképes felületek nincsenek, a külföldiek meg nem tudnak mit kezdeni a magyar adószabályokkal, devizával és alap struktúrákkal, szóval ebből is ki kellett hagyni a lényegi elemet, a külső partnert.

Nembaj! Jöjjenek a varnyúk, mert mindegyik számít, sőt, még ari gif-eket is rakok ide róluk!

blog EB 3.gif

Mi lehet olyan bonyolult ebben a magánkiadásban? (Hú, de fogok sírni, mikor rámpenészel majd a 2 raklap könyv… amit ki sem fogok tudni nyomtattatni.)

Hát az, hogy könyvet mindig bizalmi alapon vesz az ember. És pont ugyan ezért nem vesznek már, csak igen kevesen, hiszen sok volt a csalódás, drága pénzen. És én is mit tudnék mondani előre, hogy dejó lesz a könyvem (amúgy igen, nagyon jó lesz!)? Vagy, hogy nagyon megéri már előrendelni is, hiszen 25% kedvezmény van rá (és igen, nagyon megéri, mert mi az a 3.000HUF amúgy)? Vagy netalán ajándékozzak mellé ingyenes átvételi lehetőségeket Budapesten (lesz az is, méghozzá 5 helyen!!! Ilyet?! És még Dunakeszin is egy pont!!!!!)? Nem! A megoldás, hogy dedikálni fogom őket, és már most olyan mennyiségű oravecznóris és páolókoellós mottóm van, hogy Laár András is megnyalná tőlük mind a 10 csakráját.

De, komolyra fordítva a szót, én nem szeretek tukmálni és győzködni másokat, hogy demennyire én. Viszont minden marketinges ismerősöm azt tanácsolja, hogy menjek ebbe bele, mert ez kell a mai világnak. És, mivel sohasem hallgatok másra, most azért megfogadom a tanácsaikat, hogyha mégsem alakulnának jól a dolgok, akkor 2 ujjal is mutogathassak rájuk. Úgyhogy kis ajánlót is gépelnék ide:

A Realizmus. - a valóság természete egy két könyves ötletem első része. A másikról is tettem már említést itt a blogon, az lesz A rajzolás művészete. Persze, nem kapcsolódik a két könyv, mert utóbbi kifejezetten rajzi szakkönyvnek készül, míg ez, a Realizmus. közfogyasztásra, mindenkinek (mondjuk 16 év felett, bár a mai fiatalság egyre korábban válik ivaréretté). Évek óta tesztelgetek szinte mindenkit a művészet értelmezése terén, és a mensás előadások alkalmával is már vagy 300 individuum hallgatta meg a véget nem érő barokk körmondataim… meg is sértődtem kicsit, amikor irodalmi Nobelt kapott egy olyan könyv, amiben több száz oldalon van egyetlen mondat végigvezetve. Hát én 0-24-ben így beszélek! Más is megmondhassa! Külön ügyeltem rá, hogy az elkalandozó történetmesélésem - például barokk körmondatokról - a könyvben ne kapjon teret, mert néha nem lehet követni, így ígérem, egy vonalon vonul végig változatos variáltsággal gondolatmenetem, és az ilyen 5db ’v’-vel kezdődő költői képekből is csak keveset talál majd az olvasó, mert, bár engem szórakoztatnak, másokat nem. :)

blog EB 2.gif

 

nasszóval, minden IS lesz a könyvben!

Persze, vakon venni könyvet nem az igazi, úgyhogy fokozatosan, a kampány hevében fel fogok tölteni pár részt belőle, hogy ízelítőt adhassak a hangulatáról.  És azért még ide is idegépelem, hogy milyen előnyökkel jár a korai varnyú lét:

- számukra a majdani 3950HUF helyett, 25% kedvezménnyel, 2950HUF-ért kapható a könyv (minden október 6. és 20. között leadott előrendelés esetében)

Aki az alábbi link legalján elküldi elérhetőségét nekem, azokat 20-án értesítem, hogy mi lett az eredménye a kampánynak és, hogy elindul e a nyomtatás, vagy várni kell tovább a csodát. Ha a csoda 20-ig mégis megtörténik, akkor az értesítő üzenetben minden fizetéssel kapcsolatos információt és részletes időbontást megküldök. Technikai okokból kifolyólag csak bankkártyás, online fizetésre lesz lehetőség!

- ingyenes átvételi lehetőségük is lesz Budapesten és Dunakeszin

Előbbi 5 helyen, szétszórva, hogy minél nagyobb területet le lehessen fedni, illetve Dunakeszin pedig nálam. Itt olyan különlegesség is jár majd a könyv mellé, hogy személyesen én viszem majd ki a kapuig… valószínűleg. :)

Természetesen, kérésre az is megoldható, hogy a könyveket postázzam, de a karácsony közeledte, illetve a szokásos kézbesítési problémák miatt ezért nem tudok felelősséget vállalni, és csak teljes szállítási áron tudom küldeni a könyveket.

- ha szeretnék, szívhez szóló szép üzeneteket is írok a könyvbe és még alá is írom

Szóval, dedikálást is lehet kérni. Ez amolyan plusz, ha valaki ajándékozni szeretné, vagy olyan megelőlegezett bizalmat érez a könyv iránt, hogy már most tudja, hogy tuti nagyon fog neki tetszeni, akkor magát is meglepheti vele.

 

Végezetül, induljon akkor a téboly, kezdődjön a 2 hét kampány!

Ja, ő itt pedig egy másfajta crow:

másik crow.gif

Pali

beleolvasnál korábbi posztjaimba? akkor KATTINTS IDE!

kövess facebookon és instán, mert ezek is vannak!