banner.jpg
amik nélkül szintén nem menne - az új mechanikus ceruzák 4/5

amik nélkül szintén nem menne - az új mechanikus ceruzák 4/5

A karácsonyi sütiosztáskor kicsit rámentem a kívánságlistámmal a rajzi fejlesztésekre, ÉS HÁT megdöbbentően tuti dolgokat kaptam. Az ajándékok egyszerre lehangoló és felemelő érzést okoztak, merthát nagyon jó mind, meglepően jól használhatóak, de…

53 takedák.jpg

Takedák
…itt vannak például az új mechanikus ceruzáim. Hosszú évek után leváltásra kerültek a rotringok. Mindez úgy kezdődött, hogy az egyik csúcsra járatott 0.3-as kettétört (! és !!!) a kezemben, rajzolás közben. Kérem minden olvasóm, hogy képzelje el ezt a pillanatot. Nekem addig nem ment! 
Hát hol van a német precizitás, a Rotring brand ereje, a nimbusz, a pátosz, a varázslat, amit eddig ez a márka generációknak jelentett? Eltörik egy rotring az elhasználódástól? El lehet használni egy rotringot? Nagy drámámban nekilendültem boltokat keresni, hogy vegyek egy ugyanolyant, és hát nem találtam. Mivel a cég már nem gyárt kör keresztmetszetű hengeres mechanikus ceruzát. Helyette bevezették az ujjfájdító háromszög keresztmetszetűt. De ez még nem is lenne gond, ha nem könnyített műanyagból készítenék. A PET palackokból sajtolt szemétbála jutott eszembe a boltban, amikor megfogtam a rotringokat (a súly szerepére még visszatérek).

Akkor marad az internet… ahol semerre sem találtam régi 0,3-ast. Fanni odaadta az övét, de azzal meg úgy voltam, hogy 5 rotringot használok, és mi van, ha valamelyik másik is meghal a kezemben? VALAMIT TENNI KELL! 
Neten megnéztem a gyártói készleteket, modelleket. Hát, egyből érthetővé vált a dolog. A Rotringot kb leépíti az új tulajdonos (mivel már nem német, hanem először kanadai, majd USA tulajdonosa lett), nosztalgiából egy modellt csináltak még acélból, irracionális és röhejes áron, és még párat bóvlinak.

Ígyhát neki a világnak hogy leváltsam a rotringjaim mechanikus ceruzákra.

És találtam kitűnő japán modelleket, bizonyos Takeda mechanikus ceruzákat. Acél elemek, kellemes tapintású, kisgyerekeknek forgatható izé a szárán, hogy lássák a betűjelet, hogy milyen hegy van a ceruzában, tört végű ceruzafej, tiszta jó.
Rendeltem is Kaptam is 3-at belőle, 2db 0.3-t és egy 0.5-öt. Leszedtem róluk az akasztóikat (amit nem értem, hogy miért kell máig rátenni a ceruzákra), átragasztottam az egyik kicsit, hogy a tekergetőcsicsával ne kelljen foglalkozni, egyből lássam, hogy a B-ssel vagy HB-ssel rajzolok, és nekilendültem. ÉS HÁT ÉG ÉS FÖLD!

Könnyűek, de van tartásuk, az acél fejrész miatt a hegy felé mozdul el a súlypontja. Ennek abban van szerepe, hogy ha a hegy felé könnyebb a mechanikus ceruza, akkor használat közben előfordul az ujjhegyek szétnyomása. Biztos mindenki tapasztalta már a jelenséget. Ilyenkor zsibbadásig szorítja a rajzoló a ceruzát, és megáll néha lerázni a kezét. Ez a jelenség kb 1 gramm súlykülönbségen múlik! 
Ráadásul az acél és szögletes fej jobban láthatóvá teszi az agynak a hegy középpontját, így pontosabban lehet látni, hogy mit rajzol az ember… mennyi hülyeség van egy mechanikus ceruzával :) …

És akkor a leglényegesebb rész: Ugye gyakori élmény a hegy elpattanása, amikor túlzottan kinyomkodtuk, de lusták vagyunk percenként visszatologatni és ilyenkor az magától letörik. Ez attól van, hogy 1., egy oldalon satíroznak a heggyel 2., rezonál a hegy a mechanikában. Ettől nem lehet bizonyos tónusokat gyorsan megrajzolni, mert figyelni kell a hegy állapotát, hosszát. Na, erre a Takeda megtalálta a megoldást. Hogy mit, azt nem tudom, nem mertem szétszerelni még a ceruzát, nehogy elállítsam, de szerintem más a gumitömítés a fejben, így meg tudja fogni a hegyet (az nem tud forogni a mechanikában), lefogja a rezgéseket is, valamint a ceruza forgatható lesz a kézben (miután leszedésre került a csiptetőizé), így nincs gond az egyoldalú satírozással (ezért is hülyeség a háromszög keresztmetszet a rotringoknál. Ugyan trendinek hat, de sutáknak minek mechanikus ceruza? Ha a trendiségre adnak egy mechanikus ceruzánál, akkor egy megégett husánggal is rajzolhatnának!).

És az eredmény - és most feszüljön le mindenki, aki még olvassa ezt a szakbarbár posztot -, 8 órányi rajz, melyben 4-6 rotringhegyet szokás fogyasztani, 5 óra alatt meg is van és 1 hegy ment rá. És feleslegessé vált 5 rotring és 3 ceruzából 2 rotring és a 3 ceruza.


Javaslom, hogy 92 óra és 52 hegy távlatából szemléljük ezt az eredményt…

Bill új ruhája

Bill új ruhája

a cicoma már fullon van! 2/5

a cicoma már fullon van! 2/5