A (foto)realizmus hátránya

Egyik kedvenc pályázati élményem az volt, amikor 1-2 hónapos külföldi alkotóházas ösztöndíjat lehetett elnyerni, természetesen ellátással és költőpénzzel. Több helyszín is meg volt adva, melyek közül engem Helsinki és Párizs érdekelt igazán.
Az egyik fő szabály az volt, hogy sorrendben kell jelentkezni a helyekre, ha egynél több helyre szeretett volna eljutni a pályázó, azaz a leginkább vágyott helyet az első helyre kellett tenni, aztán a másodikra az az utánit, és így tovább.

Több kategóriában is el lehetett nyerni az ösztöndíjakat, volt fotó, festészet, grafika és szobrászat. Én természetesen a grafikán indultam, összeraktam a portfolióm, a kintlétemre tervezett programom és az adatlapom, és elmentem leadni az anyagot.

A helyszínen művészeti ágak szerinti csoportokba voltak rendezve az anyagok, és mondták, hogy mindenki 1 hét múlva jöhet vissza az anyagért.

Így is lett, tudva, hogy egyik városba sem nyertem ösztöndíjat, kicsit lehangolva keresgéltem a pakkom. Mikor már 10 perce, ötödjére néztem végig a portfoliókat - keresve a sajátom -, odajött hozzám az egyik szervező, hogy mi a probléma:

- Nem találja az anyagát?
- Nem, egy fekete spirálfüzetet keresek…

Ő is beszállt, a projectbe és együtt keresgéltük, majd pár perc múlva megszólalt a fotós portfolióknál:

- Nem ez az?
- De!
miközben belenézett és elkezdte lapozgatni:
- Véletlenül a grafikákhoz tették és az elbírálás előtt rakták a fotókhoz át, amikor belenéztek. Sajnos csak épphogy lecsúszott a Helsinki helyről, kár, hogy nem azt rakta azt jelölte az első helyre!
- De én nem fotókkal pályáztam! Azok rajzok a portfolióban. 
- … jaaa!


Szóval így. A 2 nagy tanulság az volt ebből, hogy 1., mindig oda kell írni 4-5 szinonimával, hogy a technika micsoda. Ez nálam most úgy néz ki, hogy ’0,3-0,7 rotring, ceruza, grafit fehér papíron’… ebből talán már nem lehet félreérteni. 2., hogy a képeken nem árt, ha feltűnik, hogy papír alapon van. 
(Ám utóbbival meg az a probléma, hogy ilyenkor rendre megkapom, hogy sándorfis, amolyan félbehagyott a kép, illetve, hogy szürrealista.)

Amúgy valahogy így néztem ki, amikor megtudtam, hogy fotók között bírálták el a pályázatom:

25 JN.jpg

Pali

beleolvasnál korábbi posztjaimba? akkor KATTINTS IDE!

kövess facebookon és instán, mert ezek is vannak!