banner.jpg
a sci-fi és ami mögötte van

a sci-fi és ami mögötte van

A sok teljesen értelmetlen egyetemen oktatott tárgy között azért volt érdekes is. Mindig örömmel gondolok vissza például a kultúratörténet órákra, amik az évek alatt fokozatosan metamorfolizálódtak tematikájukat illetőleg, de a vége felé már egész érdekes dolgokról is szó esett. 

Ilyen volt, amikor a sci-fi rajongó óraadó belement a jövőkutatás és a tudományos-fantasztikus témák szerepébe. Abba, hogy a jövőt elképzelni és abban az örök emberi természet sajátos történeteit belehelyezni nem is akkora butaság, mint a sci-fit nem szeretők legtöbbször vélik.

De most nem a hallgatói éveken nosztalgiázni ragadtam billentyűzetet, hanem egy régebbi vonal elmesélése kedvéért.
A sci-fi filmeknek volt és van egy másik szerepe is művészeti ténykedésemben. 
Páran tudják rólam, hogy az első dolog, amit lerajzoltam, az egy olyan akciófigura volt, amit még kis koromban, 10-11 évesen kaptam.
Egy külföldi utazás alkalmával Jesoloban kb 37.000.000 líráért ( :) ) kaptam egy Bolygó neve Halál figurát, ahogy bátyám is egy másikat. Hamar, még ott megindult a belső kereskedelem, hogy végül mind a kettő az enyém lehessen, és olyannyira látszott rajtam a figurák iránti azonnali függőségem, hogy végül kaptam egy 2. darabot is.

Pár év múlva aztán Bybione-ban nyaraltunk és a megérkezés éjszakáján az első dolgom volt játékboltot keresni, és belevetni magam a további figurákba. És ekkor kaptam meg azt a 4. figurát (mivel ekkorra már bátyámét megüzleteltem magamnak), ami a legkülönlegesebb számomra. 
Ezt:

39 1.jpg

Szerelmünk odáig jutott, hogy újra és újra megnéztem az Alien - akkor még csak - trilógiát, majd sorban minden sci-fit, és horrort, elbűvölt a sohasem látott karakterek kidolgozottsága és elhatároztam, hogy trükkmester szeretnék lenni. Ilyen figurákon, maszkokon dolgozni nagy eposzoknál. Maximálisan kidolgozni a részleteket, az élőbbnél is élőbbé tenni a nem létezőt, varázsolni a látványt.
Elkezdtem modellezni, kipakoltam könyves polcaimról mindent és a fakkokba filmek jeleneteit kezdtem beépíteni G.I.Joe figurákból, akciófigurákból és természetesen hungarocellből, fából, barkácshulladékokból. Pl az alienek nyála hajzseléből készült, aminek hatására napokig émelyítő gyümölcsillat uralkodott a szobámban.

Ám hamar elfogytak a polcok és rájöttem, hogy ez a modellezés még eléggé korai, illetve véges is, mert amint elkészül egy jelenet, a project le is zárulhat szépen. 
Úgyhogy beszüntettem a dolgot.

Újabb pár év telt el, és jött is a váltás! Egy Cinema magazinban láttam egy cikket az akkor készülő A függetlenség napjáról. A szöveg annyira nem is érdekes - bár mai fejjel olvasva elég tanulságos -, inkább a képek gyakoroltak rám nagy hatást. Ugyanis volt egy rész, amiben a filmbeli űrlények tervrajzát és a modelljeiket lehetett látni. Pont, amire rápörögtem anno. Néztem a rajzot órákig, majd másnap megint, szintén órákig, és kitaláltam, hogy én is akarok olyat rajzolni! Persze, nem azt a figurát, és nem is újat kitalálni, hanem mondjuk… és a polcra pillantva megláttam a 4. alient. HANEM MONDJUK AZT! 
És így történt meg, hogy az első tanulmányrajz, amit készítettem az egy alien játékfigura lett.

39 2 id4-cikk.jpg
több tónus, több valóság

több tónus, több valóság

Szponzori program - HOGYAN működik

Szponzori program - HOGYAN működik