banner.jpg
egy egyszerű nap/hét/hónap

egy egyszerű nap/hét/hónap

Egy minapi beszélgetés kapcsán két pontban kérdeztek rá nálam a művészeti lét egyik legösszetettebb dolgára, és miközben erről beszélgettünk, arra gondoltam, hogy a blogon is lehetne ennek egy lenyomata, mert szerintem ez másoknak is érdekes téma.

Az egyik kérdés az volt, hogy miért nem frissítettem mostanában itt és a facebookon, valamint hogy mi dönti el, hogy mennyibe kerül egy kép?
Nos, először a második kérdés megközelítésével kezdeném, az én látószögemből…

Vegyük úgy, hogy egy hónapban van 28 nap, azaz 4 hét, és minden nap 24 órája tölthető el, azaz 1 héten 168 órára számolunk.
Miből áll ez a 168 óra:
- 1 nap, azaz 24 óra megy el marketingre, kommunikációra, pályázatok keresésére, hírek, infók beszerzésére (MARAD: 144 óra)
- természetesen kb 50 óra elmegy alvásra (MARAD: 94 óra)
- és még 20 óra az edzésekre és egyéb mindennapi tevékenységekre (MARAD: 74 óra)
- minimum 2 nap, azaz 48 óra megy el olyan munkákra, amik a fenntartáshoz, a fejlesztésekre, alapköltségekre, alapanyagra, stb kell. Ebben van a barkácsolásoktól kezdve, a dekorációk készítésén át, az apróbb rajzos munkákig minden. (MARAD: 26 óra)
- pufferként számoljunk napi 1 órát mindenféle apróságra
- MARAD: 19 óra magára a rajzolásra, képkészítésre

És kb itt a lényeg! Kb heti 19 óra alatt kell összehozni annyi és olyan minőségű képet (és megfelelő áron!), mely eléggé meggyőzően hat, gyűjthetővé tudja tenni a készítőit, és persze van annyira jó, hogy vásárolják is.
Adódik a következtetés, hogy ’dehát az eladott képek kiválthatják a 2 napnyi egyéb munkát! ’. Igen, abban az esetben, ha 1., hetente történnek vásárlások és 2., legalább olyan értékben, olyan összegben, amennyi a szükséges kereteket fedezni tudja… és még egy kicsivel többért is, hogy a fejlesztések és az előrelépések is biztosíthatóak legyenek.

És jön a csavar. Mindenki lefeszül az adóktól, terhektől, stb de kell velük foglalkozni, mivel ezek a művészeti területen is jelen vannak.
Ha azt vesszük, hogy egy kép mondjuk - a számok kedvéért - 50.000.-ba kerül, és a legideálisabb adózási konstrukcióban (úgy értem, hogy amikor adózik is az ember - értelem szerűen) havi 75.000.- adózási kötelezettsége van, akkor minimum 1,5 képet kell eladni ahhoz, hogy eleve el tudjon adni a művész.
Esetemben - de szerintem minden képzőművész esetében is - ez azt jelenti, hogy 1,5 hétig (a fenti példaszámok alapján) csak a számlaadási képességért dolgozok, így havonta 47,5 óra marad ([4x19-1,5x19]) úgy képet készíteni, hogy abból hasznom is legyen.
Könnyű kiszámolni, hogy egy 40 órán át készülő képnél ez 4 hónap alatt 5 képet jelent, ami elég meredek, ha azt nézzük, hogy egy kiállításhoz legalább 10-15 kép szükséges… azaz egy évnyi munka kell. :)


Úgyhogy ezzel a poszttal harangoznám be, hogy hamarosan több, új támogatási, szponzori, „pénzelköltési” lehetőséget indítok el, melyek segítségével - reményeim szerint - elérhető közelségbe kerül egy bemutatkozó kiállítás, amin minimum 12 teljesen friss képem tudom bemutatni, köztük a Hellens ötösével. Persze a legjobb támogatás, ha vásárolják a képeket, de olyan formációkat szeretnék kialakítani, amivel egy képnél többet is kaphat a vevő ugyan azon az áron.

21 egy nap.jpg

De addig is, míg nem startoltatom el ezeket, köszönöm a megosztásokat, megkereséseket és a szurkolást! ;)

meleg van

meleg van

fotók, amik a Melpomene-n láthatóak

fotók, amik a Melpomene-n láthatóak