banner.jpg
Programajánló

Programajánló

23 russia.jpg

Nos, ha valaki novemberben és február között Moszkvában lenne, vagy február és április között Szaratovban, akkor azoknak ajánlanám figyelmébe, hogy 3 rajzom megnézhetik a Volga-Danube kiállításon.

Ugyanis úgy két hónapja érkezett egy felkérés az Orosz Művészeti Akadémiától (Természetesen ez NEM megfelelője a Magyar Művészeti Akadémiának, mert ezt 1757-ben alapították és nem politikai okokból. Ez az Orosz Föderáció művészeti területeket egybefogó 'tudományos akadémiája', és Szentpéterváron ennek az iskolája van az Ermitázs mellett, a naaaagy, sárga palotában.), hogy szeretnék, ha a kb 200 művet felvonultató kiállításukon részt vennék én is.

A kiállítás tematikája egyfajta tisztelgés Commenius (a "nemzetek tanítója" féle Commenius) előtt, ugyanis az ő, A látható világ képekben című művéből kiemelt 100 fogalom köré épül a kiállítás. És minden fogalmat 1 Duna menti országból meghívott és 1 orosz művész munkáival illusztrálnak. 

Ígyhát elküldtem 3 kisebb rajzot (Banános csendélet, Nadar, Nagy szappanos kép) illetve a Melpomene-t az előválogatásra, hogy hátha az egyiket kiválasztják, és végül nemrég derült ki, hogy a három kisebbet egyaránt szeretnék, viszont a Melpomene túl nagy, bonyolult lenne szállítani vagy reprózni, így az sajnos nem jó erre a kiállításra.

Egyenlőre csak ennyit tudni, de ezeket viszont biztosan. :)

Úgyhogy novembertől Volga-Danube - Visible World in Pictures - Academy of Arts, Moszkva, majd februártól Radishchev Art Museum*, Szaratov.

*: ez a múzeum az első művészeti múzeum, mely bárki számára látogatható volt az Orosz Birodalomban és olyan művészek képeit is őrzik, mint Repin vagy Kramszkoj. Amúgy előbb nyitottak, mint a Tretyakov Galéria, annak ellenére, hogy maga Tretyakov is a donátora volt a múzeumnak. Mik vannak...

pályázatok és a nyűglődés velük

pályázatok és a nyűglődés velük

meleg van

meleg van