banner.jpg
SAMU rajzolt kedvcsináló. 1/2

SAMU rajzolt kedvcsináló. 1/2

Nos, történt az már egy kis ideje, hogy egy friss posztot írtam a blogra, és közben ráadásul sokan kérdezték is, hogy éppen min ügyködöm. És ugye mindig mondtam, hogy most van egy rajzfilm féleség, illetve egy rajzos prezentáció, amit egy szoftverfejlesztő cég termékének jobb megértéséhez készítek. 

Ezidáig nem nagyon volt publikus a dolog, mivel maga a cég, az Atoll Group még nem tette ki a honlapjára, így addig én sem akartam beelőzni őket.

 

De akkor kezdjük az elejéről!

Megkerestek egy ismerősön keresztül, hogy szeretnének készíteni egy kisvideót a szervezet irányítási szoftverjük honlapjára, ami kedvet csinálna a termékük jobb megismeréséhez, valamint a főbb újításait, előnyeit röviden be is mutatná. A szoftver, a SAMU (System Architect Management Utility) lényegében - és eléggé leegyszerűsítve - egy olyan program, mely segítségével egy céges felépítmény minden tagja egyszerűen átláthatja, hogy mi hova tartozik, melyik részleg, feladat, project, stb kikkel áll kapcsolatban, hova hat ki és hasonlók. Ám amiben ez új a legtöbb ilyen szoftverhez képest az az, hogy a program változtatásokat is le tud modellezni, így a nem várt meglepetéseket például előre lehet jelezni, illetve a következményeket is bekövetkezésük előtt lehet látni. Ez egy nagy cégnél ugye egy elég fontos dolog.

Ezeken kívül persze adatokat is lehet importálni a szoftver rendszerébe, valamint tervezni és rendszerezni is lehet mindent mindennel. Röviden, a SAMU vizet fakaszt a sivatagban, de úgy, hogy a cég összes dolgozója érti is, hogy hogyan teszi!

Szóval a feladat adott volt, valahogy a SAMUt 2-3 percben el kell magyarázni, kedvet kell hozzá csinálni, hogy aztán a célcsoport és a fejlesztők a részletekről is tudjanak beszélni.

A lényegi munka során több körben kitaláltuk hogy mi legyen a forgatókönyv, mikre szűkítsük a 2 percet, éspersze az alap sajátosságokat is kialakítottuk. Így jött, hogy egy füzetbe lesznek rajzolva a jelenetek, és a narrátor lapozza át a sztorit, illetve, hogy a rajzok mellett külső "effektek" fogják színesíteni a történetet. Természetesen 2. nekifutásra alakult ki a végleges verzió, mert a téma annyira sajátos volt, hogy tesztelni is kellett egy szűkebb körön, hogy a kellő és eleve a megfelelő hatást kiváltó üzenet átmegy-e vagy csiszoljunk még rajta.

 A lényegi munka egyik oldala...

 A lényegi munka egyik oldala...

...és a másik oldala. Motivációs kézműves sörök.

...és a másik oldala. Motivációs kézműves sörök.

Hozzávetőleg 7-8 nap alatt át is rajzoltam a rajzokat a vázlatokról a füzet oldalaira, átvilágítottam rá a szövegeket is, és aprólékos, kézfájdító satírozással be is színeztem feketére a karaktereket (színezni feketére... igazi rajzos hozzáállás). Persze, az egész munka kb 1,5 hónapot vett igénybe az egyeztetésekkel, vázolásokkal és rajzolásokkal együtt, de maga a végleges füzet 7-8 napot igényelt.

És az utolsó pár betű befeketítésével már jöhetett is a végső rábólintás és a forgatás. Gönczöl Viktorral és a megrendelővel felállítottuk az állványokat, a fényeket, kávéval és szüntelen dumával gondoskodtam a lefárasztásukról, hogy ne legyen stresszes a hangulat, és felvettük a filmet. 

14 3 GP-02.jpg

Aztán átkerült a munka Viktorhoz, vágás, zenealáfestés, effektek odabiggyesztése a kellő helyekre és meg is voltunk. 

Node, hogy mi lett az eredmény? Az a következő posztban lesz látható! ;)

SAMU rajzolt kedvcsináló. 2/2

SAMU rajzolt kedvcsináló. 2/2

Mi a helyzet jelenleg? 2/2

Mi a helyzet jelenleg? 2/2