banner.jpg
Tesz-Vesz város egy kicsit másként

Tesz-Vesz város egy kicsit másként

Az egyik legsikeresebb ’szótanulós’ könyv Richard Scarry nevéhez kötődik, és ez nem más, mint a nálunk Tesz-Vesz városként ismert sorozat Nagy szótanulós könyve, mely 1963-ban jelent meg először.
És egyben ez a könyv egy nagyon jó példa arra is, hogy mennyire meghatározó és köztudat formáló is lehet egy illusztrátori munka.

Ugyanis 1991-ben már egy újabb kiadásban jelent meg a könyv, és egy kicsit akkori napjaink értékrendjéhez faragta a szerző, illusztrátor. Persze, ebben szerepet játszott az is, hogy az ’50-es évek társadalmi szetereotípiáit ábrázoló ’60-as évek beli könyvön megakadt jópár szülő is a ’70-es években. A kisgyerekek látásmódjába ugyanis nem akarták belekódolni a nemi egyenlőtlenségeken, illetve faji különbségeken alapuló vélekedéseket, így komplett oldalakat bővítettek ki új elemekkel, jeleneteket alakítottak át „egyenlőbbé” és szövegeket cseréltek le többlettartalom nélküli verziókra.

Az eljárás nálunk még talán szokatlan, de roppant fontos, ha azt vesszük, hogy bizonyos szituációkat, eseteket ilyen könyveken keresztül ismernek meg és értenek meg a gyerkőcök, ergo tényleg nagyon fontos, hogy korrekt módon alapozzuk a látásmódjukat.

És hogy hogyan is néz ki ez a gyakorlatban, íme néhány példa, hogyan sörüg-forog egyszer csak apa is a konyhában, kenuzik élvezettel egy bármilyen etnikumú kisegér, ünnepel télen egy zsidó egércsalád, dobol egy immáron nem fiú malac vagy - ami szerintem az egyik legütősebb - hogyan cserélődik le egy katona egy bíróra.

37 1 teszvesz.jpg
37 2 teszvesz.jpg
37 3 teszvesz.jpg
37 4 teszvesz.jpg
37 5 teszvesz.jpg
Szponzori program - HOGYAN működik

Szponzori program - HOGYAN működik

hírlevél és ikonkép

hírlevél és ikonkép