banner.jpg
vége a világnak!

vége a világnak!

Anno kitaláltam, hogy nagy méretekben is fogok rajzolni. Mindezt azért, mert miért ne, nomeg azért, mert az 1:1-es realista lépték szükségessé teszi. Mentem, mendegéltem, és kerestem megfelelő papírt, ami ugye minimum A0-nál nagyobb kellett, hogy legyen, ha szeretném, hogy ne csak magzatpózban legyenek ábrázolva egész alakok.

És rátaláltam az egyik kedvenc papíromból olyan formában, ami 160cm szélességben volt feltekercselve, de 20 méter hosszan. Akkor ez nagy szám volt, mert csak ez az egyféle sima papír volt ilyen kiszerelésben, és már láttam lelki szemeim előtt, amint Feszty-körkép szerű rajzokat csinálok. Erről azért még nem tettem le, mert biztosan érdekes lenne egy 6,4m átmérőjű körterembe belépni és megnézni egy körkép rajzot. És ugye tudjuk, hogy imádom az érdekes élményt nyújtó dolgokat.

tiszta lap.gif

Mint említettem, akkoriban ez nagy szám volt… és ha ma lenne, akkor mégnagyobb lenne!

Ugyanis vészesen közeledett az a pillanat, amikor kifogynak a papírkészleteim. Még valamennyi van, de a boltok nagy kalmárkodása oda vezetett, hogy mostanra már maguk sem tudják a gyártói nevét a papíroknak, hiszen az TITOK (???), és mindenféle fantázianéven árusítanak csak. Van ’eznagyonjótushoz’ papír, van olyan, hogy ’vanaFabrianonakegynagyonjópapírja’ vagy például én gyakran találkozok az ’ezisnagyonjó,sokanszeretik’ papírokkal. Jó, túlzok, de az, hogy odaírják, hogy Fabriano, vagy Accademia, azzal semmire sem megyünk, mert ez az anyavállalat neve, nem a konkrét papírtípusnak. Hogy a felhasználási területek szerinti rendezést ne is tegyem szóvá.

DE! Ne kalandozzak el nagyon, szóval bementem az egyik legnagyobb ellátóba, és feltettem a kérdések kérdését… nem, nem az élet értelméről kérdeztem, hanem csak annyit, hogy kapható Önöknél olyan enyhén tört színű, de fehér, felülenyvezett, selymes fényben csillogó felszínű, magas cellulóztartalmú, nagyjából 180 és 220g közötti súlyú, műszaki, szerkesztő vagy dipára hasonlító lap, mely hengerelt formában van és hosszabbik oldala nagyobb, mint 2 méter?

„öööö, hát, szerintem nem, de ez is nagyon jó, sokan szeretik”

Jött is a válasz egy kis szalvetta méretű papírt mutatva.

Szóval, nem volt mit tenni, elkezdtem felkutatni a gyártót. Ugye, felkerestem a műszaki rajzlap egykori Fellegvárát. Annak a műszaki rajzlapnak, amit az egótól ittas építésznövendékek csak úgy ismertek, hogy dipa. Szegény párák nem nagyon tudták, hogy ez nagyon égő elnevezés, hiszen a műszaki rajzlap volt a neve a papírcsaládnak, amit - meglepő módon - műszaki rajzok készítéséhez fejlesztettek. És ezt ki gyártotta? Hát a DIósgyőri PApírgyár. :) Írtam is nekik, egyből jött a válasz, hogy 1990 körüli időkig gyártották ezt a papírt, sajnos nem tudnak segíteni, mert utána már csak egy miskolci cég gyártotta, ők nekik adták át ezt a feladatot.

Nagyon jó. Tovább keresve megtudtam, hogy ki volt a forgalmazója a papírnak, írtam hát oda is, hogy tudnak e valamit. Ők is gyorsan válaszoltak, hogy áhá, igen, tudják, melyik papírról van szó, de azt már nem gyártják 2011-2012 óta… és ők már nem is kereskednek csak közvetítenek papírokat. Szerintük nincs már sehol…

Elindultam hát megkeresni a gyártót. Ez sokkal rövidebb kör volt, hiszen mikor megtudtam, hogy a Bükki Papír Kft., akkor már nem volt sok reményem, ugyanis ők 4-5 éve zártak be teljesen.

zárka.gif

Önnön börtönébe zártam magam ezzel a nagy méretesdivel, de nem baj. Most írok szépen mindenkinek az országban, hátha valahol, valami világvégi Ápiszban még teng-leng ilyen rollni papír az egyik sarokban.

Pali

 

KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY!

Tekintettel arra, hogy a Facebook újra meg újra előáll valami kavarással, azt vettem észre, hogy számos követőnek, kedvelőnek nem jeleníti meg a posztjaimat. Ebből adódóan kérlek, ha érdekelnek a blogbejegyzések vagy nem szeretnél lemaradni semmi újdonságról, hírről - és még nem tetted meg -, akkor iratkozz fel a gellerfipal.com hírlevelére!

A honlapomon, minden oldal alján megtalálod azt a részt, ahol ezt megteheted, de a Facebook lapom bal oldalán is lehetőséged van rá (keresd a hírlevélre feliratkozás menüpontot)!

Adataidat természetesen nem adom el - a Facebook és a Google megteszi helyettem -, és időszakosan, mindig 3 blogbejegyzés után küldök ki mailt, illetve akkor, ha valami fontos történés van.

 

Előre is köszi!

megoszt, lájkol, feliratkozik és beszél róla!

megoszt, lájkol, feliratkozik és beszél róla!

adásunkat megszakítjuk!

adásunkat megszakítjuk!