film-rajz.jpg
 

Az online kereskedelem, illetve a netes marketing felfutásával előállt egy olyan helyzet, hogy ma már szinte minden kis-és középvállalkozásnak is szükséges reklámra költenie. Ráadásul úgy, hogy az minél jobb ár-érték arányban legyen, illetve a célközönségére, piacára fókuszáljon, üzeneteit át tudja adni.

Eleinte főleg IT cégektől érkezett a megkeresés, hogy szeretnék az amúgy összetett és sokoldalú terméküket úgy prezentálni, hogy azt pár percben meg lehessen érteni és megragadja a nézőket. Ezekben a megkeresésekben általános volt a technikai keret, a videó, illetve, hogy valami „kézzel rajzolós” legyen. Így elkezdtem ilyen bemutató filmek készítésével is foglalkozni.

 
 

5 ok, hogy miért előnyösebb egy ilyen videó mint egy szépen forgatott reklám

- A reklámok sokkal kötöttebbek és ezért kevesebb információt tudnak átadni, míg rajzban szinte akármi dinamikusan elmondható.

- Reklámok esetében fontos, hogy beszéljenek a szereplők, ami drágítja az elkészítést. A rajzoknál viszont csak aláfestő zene van, feliratokkal, így a bemutatandó dologra sokkal jobban tud figyelni a néző.

- A vázlatosság hatására letisztultabb, lényegre törőbb lehet az cselekmény. Nem kellenek fölösleges kitöltések, átvezetések, magyarázatok.

- Unalmas a mosolygó, szép világot, a gondtalan családi élet giccsét vagy egyszerűen nem fog meg az ilyen olyan „mi a legjobbak vagyunk” üzenet. Nagyon jó! Mivel a rajzban nem kellenek ezek unalmas klisék.

- Kedvezőbb ára van. Egy filmhez kell egy videós és egy hangmérnök, még akkor is, ha csak egy kockát mutatnak majd 5 percig. Ha több kell a reklámba, akkor még szereplők, kellékek, díszlet és sok-sok utómunka.

Ez nincs a rajznál. Az egyeztetések után a rajzoló egymaga ül le és készíti el a képeket, videót, vág alá zenét, építi össze. Ő egyeztet, és vele mindig lehet beszélni, ha valamit máshogyan kellene készíteni. Mindez úgy, hogy az első megbeszéléstől a videó átadásáig 2-3 konzultáció a maximum, ami szükséges, hogy azt kapja a megrendelő, amit szeretne.

 
 

egy hátrány van csak

És az is csak a rajzolót érinti. Sok esetben keresnek ugyanis start up ötletek bemutatásához. Szeretnének az üzleti angyaloknak mutatni valami frissebb bemutatót, vagy a vállalkozás aktuális állapotának a helyzetéről prezentálnak. Ilyen esetekben nagyon fontos a diszkréció, a titoktartás, így még én sem büszkélkedhetek el ezekkel a munkáimmal :(.

de hogyan készülnek

A feladattól függően lehet szó kamerával felvett rajzokról, lapozgatás közben, vagy diavetítés jellegű prezentációként. De digitális rajztábla használatával a rajzolás folyamata is rögzíthető, így az igazán dinamikus és látványos hatások garantáltan feldobják a videót.

Ha kérdésed merülne fel, gondolkodsz ilyen rajzolt videó készíttetésén, akkor írj bátran a info@gellerfipal.com -ra. A konzultáció ingyenes és amúgyis örömmel válaszolok a kérdésekre! ;)