munka közben.jpg

Rólam...

Első sorban realista rajzoló vagyok, de a képzőművészet mellett látvány és design tanácsadóként, rajzoktatással és egyéb rajzművészeti projectekkel is foglalkozom.

A rajzi munkásságom mellett a TypoTrafik designműhelyt társalapítójaként és társtulajdonosaként magasnyomással (letterpress), illetve nagy hozzáadott értékkel készült papír, illetve promóciós termékek, limitált ajándéktárgyak készítésével foglalkozom, az általunk felújított muzeális gépeken.

 

Művészeti tanulmányaim elejétől kezdve realista rajzolónak készültem, és jellemzően a saját magam által kijelölt úton fejlesztettem készségeim, rajzi látásmódom és művészetelméleti meglátásaim. A rajzaimban megjelenő látványvilág jellemzően 3 pillérre támaszkodik.

Az egyik legszembeötlőbb alapkoncepcióm a realizmus, mint stílusrendszer. Számomra a realista ábrázolásmód a valóság megismerése és az így megismert látvány javított, megszűrt visszaadása. A ’valóság másolásának’ naturalista szemléletével ellentétben én nem a valóság minél élethűbb visszaadására törekszem, hanem a reális látvány megismerésére, megértésére, és annak önhatalmúlag átalakított verziójának képpé formálására. A gyakorlatban ez a szemlélet leginkább a képek témájának aktuálisságán (pl időtlen fényképek szerepeltetésén), frissességén és frontális tálalásán tükröződik leginkább.

A másik szembetűnő jellemzője képeimnek a technika, a grafit rajz. Képeimet 0,3 - 0,5-ös, mechanikus ceruzákkal készítem, papírra.

A magyar nemzeti művészet 19. század végi kialakulásakor úgy vélték, hogy 3 alapművészet - a festészet, a szobrászat és az építészet - határozható meg, és minden további művészeti ág ezekből származik.

Természetesen nem értettem egyet ezzel a meghatározással, máig úgy gondolom, hogy minden művészet alapja a rajz, de ha ezt így nem is lehet elfogadni, akkor legalább a 4. alap művészeti ágnak kell tekinteni. Ez az elgondolás aztán olyan jelentőssé vált művészetemben, hogy fő technikámnak is a rajzot választottam.

Képeim tervezésénél a komplex vonalhálók és strukturált kompozíciók, a tónusrendek felépítésével az építészettel; a tónusok összemosásával, az eszközhasználat könnyedségével, illetve az eszközből adódó jellemzők eltüntetésével a festészettel; míg a változatos felületkezeléssel és a plasztikus hatások segítségével a szobrászattal versengek.

A harmadik meghatározó koncepció rajzaimban önmaguk, illetve a rajz - mint művészeti ág - önigazolásáról szól. A 20. századi izmusok és művészeti stílusok felbomlása után, a stílushatárok túltágítását követően, a szubjektív megítélés minőségre gyakorolt hatása miatt, illetve a szecesszió mindennapi életbe olvadásával (formatervezés, design) napjaink művészete, a művész saját művészete - szerintem legalábbis - új célt, értelmet igényel.

A legtöbb kortárs műalkotás az alkotóját igazolja, holott szerintem fontosabb és értékesebb cél, hogy a képek önállóakká váljanak szűk stílusmegjelölés és szerepmegjelölés nélkül, ugyanakkor megtartva az alkotó szubjektív valóság megszűrését.

 

Mindez évszámokban:

2016 - csoportos kiállítás - III. Országos Rajztriennálé

2016 - Elysium - bemutatkozó kiállítás az AmaTÁR kiállítótérben

2014-tól - Mensa HungarIQa tagság

2012-től - TypoTrafik magasnyomó műhely - társalapító és társtulajdonos

2009 - Strabag Art Award - utolsó forduló

2008 - Henkel Art.Award - legjobb 5

Tanulmányok

2004 - 2008 - Magyar Képzőművészeti Egyetem, Képgrafika szak

2003 - angol, középfokú, C típusú nyelvvizsga

1996 - 2004 - Radnóti Miklós Gimnázium, Dunakeszi