banner.jpg
Adana, amitől nem tudunk szabadulni

Adana, amitől nem tudunk szabadulni

Hát valamikor anno úgy kezdődött a nyomdászkodásunk, hogy megvettük az első Adana típusú kézisajtónkat. Nem megyek most végig ezen a történeten, mert erről bőven írtam a TypoTrafik blogján, de azért 2 képet itt is posztolnék erről, hogy hogyan is haladt a dolog, 1., milyen szórakoztató volt egy-egy gép felújítása, illetve, hogy hogy metamorfolizáltunk a mai állapotba a gépek terén. 

117 1 ADANA - lets-play-lego.jpg
117 2 The-evolution-of-TypoTrafik-W.jpg

Ámde, most megint kitaláltunk, hogy kellene egy ilyen kis gép, mert többször érdeklődnek, hogy tartunk e bemutatót, illetve nem csak a műhelyben, hanem külső helyszínen is jó lenne ilyen bemutatókat tartani. Ráadásul ugye jön a Design Hét Budapest és erre is szerettünk volna vinni valami olyat, ami által megérthető, hogy mitől más az a nyomdatechnika, amiben mi dolgozunk, illetve hogyan is megy ez a magasnyomás.

Két jóbarát is segített nekünk ebben az ügyben, Nigel Farange és Boris Johnson megoldották, hogy ne kelljen annyira sokat fizetnünk, illetve az általuk okozott lágy pánik elöntse az ebay brit ágát, és dömpingben tolják föl a gépeket eladásra. És hirtelen a nem kedvelt kelet-európaiaknak 3-4 év után ismét hajlandóak voltak eladni.

(Ez amúgy olyan szépen írja le a helyzetet… a brit ebay azért jó a kontinensnek, mert a brit kiskapukon minden beszerezhető vámmentesen. Ám Brexit előtt nem mindig engedték a licitálást kelet-európaiaknak, és az erős/drága font is húzós volt néha. És most jött a Brexit, ami a kelet-európai bevándorlás ellen, illetve ezen keresztül az EU szövetség, határok nélküliség ellen ment, és mit eredményezett? Eladnak most mindent, fontban olcsóbban, ami most a rosszabb árfolyama miatt még olcsóbb, és ezeket boldogan veszik a kelet-európaiak… akik majd szépen direkt Kínából fognak eddig brit termékeket venni, mert a vámok visszaállításával elpárolog a helyi ebay előnye.)

Úgyhogy hamarosan megint felújítunk és beüzemelünk/újraüzemelünk egy ilyen kis csöppséget:

117 3 adana-hs-no-3.jpg
nemsokára jön a következő rajz

nemsokára jön a következő rajz

olvasni jó

olvasni jó