banner.jpg
amik nélkül szintén nem menne - 5/5

amik nélkül szintén nem menne - 5/5

Eszköz szinten azért voltak további frissítések is.

Például rábukkantam egy spéci kínai ceruzára, amiről nem is tudtam, hogy létezik, csak a szóróanyagokhoz rotringhegy keresgélés közben figyeltem fel rá, teljesen véletlenül. Ez egy töltőceruza, egy töltőirón, ahogy a magyar régen hívta az ilyeneket. Talán pár 50 feletti olvasóm emlékszik még a narancssárga ilyenre, ami egy egész ceruzabelet tudott mechanikus ceruza formában adagolni. Bár annak - szerintem - semmi értelme nem volt, mert pontos használatot nem engedett és a puha hegy meg állandóan eltörött benne vagy használat közben, de ez helyesen orvosolta a régi, ismert modell problémáit.

55 1.jpg
55 2 kínai-hegy.jpg

ugyanis SZÖGLETES a hegye!

Úgyám! Mint egy csiszolt végű ceruzáé. Ugyanis van egy ceruzarajzos eljárás, amikor kb 45°-ban lecsiszolja az ember a ceruza hegyét smirglin, és akkor lapján nagyon puha, mély tónusokat tud létrehozni, míg ha elfordítja a ceruzát, akkor az élével „bele lehet sütni” a grafitot a papírba, nagyon mély és határozott tónusokat teremtve. 
De nem is ez a nagy szám benne, hanem az, hogy ezzel a töltőirónnal mindez nagyon gyorsan megy. Kifejezetten gyorsan, ha azt nézem, hogy a széles része 2mm, azaz 67x szélesebb a 0,3-as mechanikusénál és ugyan olyan tónusrendet hoz létre. Raj! Ka-raj!

De van itt más is, ami nélkül nem menne. Méghozzá a kötény!

55 3 kötény.jpg

Létezik egy papírceruza nevű dolog - amit egy másik posztban mutatok majd be. Ezt pedig használat közben folyamatosan tisztítani kell, a hegyéről le kell dörzsölni a rárakódó grafitot. Általában 2m2-ként szokott egy ilyen elhasználódni, de ha nincs tisztán tartva, akkor semmit sem ér, koszol, illetve fél m2 után olyan csontkemény lesz a felvett grafittól, hogy kuka egyből. 
Rossz, de praktikus szokás szerint a nadrágba törölgetik a rajzolók, és ez eléggé gyorsan emészti a farmerokat, így Fannitól kaptam egy közös tervezésű ilyen kötényt. Feltépőzárazható, nem csúszik, durva, hogy jól dörzsöljön, és elég nagy, hogy kényelmes legyen.

ami nélkül nem menne (a plusz egy előtt még egy!) - az estompé!

ami nélkül nem menne (a plusz egy előtt még egy!) - az estompé!

Bill új ruhája

Bill új ruhája