az Utolsó narancsos kép

A nosztalgiavasút egy újabb állomásaként jöjjön egy pár sor az Utolsó narancsos képről.

88 1 Utolsó-narancsos-kép.jpg

miért narancsok? ez olyan sándorfis dolog, nem?
Perszehogynem! Bár kétségtelen, hogy Sándorfi festményein is vannak narancsok, ahogy szobák, személyek és hasonlók is, de én nem ezért kezdtem el narancsokat rajzolni. Sőt, személyeket szobákban sem ezért rajzolok.

Anno a halakkal kezdem, majd jött az írógép, majd a szappanbuborékok… és egyik nap, amikor feljöttem a műhelyből a konyhába, akkor megláttam egy keményre száradt citromot a gyümölcsöstálon. Egyből bejött, főleg, mert új beállításokhoz fotóztam éppen. Viszont a citrom önmagában kevéske volt. Valamit kellett is csinálni, így gondoltam devicces lenne, ha kis tükördarabkából látszódna a képtéren kívüli citrom, és ellenpontozódna narancsokkal.

88 2 Magany-W.jpg

Ez lett a Magány - Narancsok citrommal című kép. És ekkor vettem észre azt a bizonyos árnyékvonalat a narancsokon, melyek isszonyat ütősen hatnak rajzban. Csináltam is egy vagon képet narancsokról. Reklámzacskó mellett, félbevágva, konzerveken. És még mielőtt eluntam volna a témát, megrajzoltam az Utolsó narancsos képet is.

88 3 Utolsó-narancsos-kép.jpg

az élet képlete
Az első vonalak meghúzgálásakor az lett volna még a címe, hogy az Élet képlete - az utolsó narancsos kép, mert már az elején láttam, hogy a megfolyás nem lesz elég jó képileg, viszont ez a relativizált elő-és háttér meg túl sivár. Ha valami folyadék nem lesz jó, akkor legyen valami más. A festéseket ekkor még modelleznem kellett volna (másik fotóval), viszont krétát kitalálni és rajzolni már ment, ezért esett a döntés végül a képlet háttérre.

Arra a képletre, mely természetesen nem értelmes matematikailag, és itt nem is ezért szerepel, hanem inkább azért, mert az élet összetett folyamatát szimbolizálja. Azt, hogy mindenki keresi a maga megoldását, amivel letisztul a kép, az egyenlőségjel másik oldalát. Ahol x=y-nal. És a végére csak annyi marad a kérdés, hogy ki lehet x y-ja.

 

Megnéznéd élőben?! Nagyon jó! Gyere el április 8-án az Amadeus Művészeti Alapítvány kiállítóterébe, az AMATÁRba (1035 Budapest, Veder u. 14.), ahol egy kiállításon - több másik rajz mellett - ez is ki lesz állítva. Ne feledd, 18:00-kor kezdődik a megnyitó! És hidd el, élőben még vadabb ez a rajz is!

:( Hogy nem tudsz eljönni? Nem baj! Április 8-28 között, minden kedden és csütörtökön is megnézheted, 12:00 és 18:00 között!

A kiállításra kerülő képek mindegyikéről bővebb információkat írok ide a blogra. Mivel már szinte mindenkinek okostelefonja van, így minden kép mellett ott lesz egy kis táblán a link és a QR kódja, ahol elérheti az adott rajz infóanyagait, háttérsztorijait. 

Pali

beleolvasnál korábbi posztjaimba? akkor KATTINTS IDE!

kövess facebookon és instán, mert ezek is vannak!