gellerfipal.com

View Original

és akkor mostmár kiderülhet a homály

and The Tricks of the Magician goes to… Ari Kupsus Gallery - Iszkaszentgyörgy
A következő nagy kiállítás július-augusztus környékén az Ari Kupsus Galéria nyári központjában kerül megrendezésre, az iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastélyban.

Elsőre talán meglepő lehet, hogy miért nem Pesten, de a nyár holtszezon a fővárosi galériás világban, így ez jobb opció, plusz a kastély nagyon látogatott és a trükkökhöz is jobban fog illeszkedni a miliő. És a részletek alapján, amik körvonalazódnak a fejemben a kiállítás témáját és a képek koncepcióját illetőleg (vagy a kiállítás koncepcióját és a képek témáját illetőleg), ehhez kelleni is fog egy kicsit több idő, így a július-augusztus teljesen optimális… most még így tűnik…

Iszkaszentgyörgy, kulturális mecenatúra, ahogy azt kell
Ari Santeri Kupsus életrajzát nem gépelem ide, mert bőven meg lehet tudni róla, hogy hogyan látja a világot, miként érkezett Magyarországra és hogy mivel foglalkozott amúgy. Több cikk is van a neten arról, hogy mennyi csatornán segíti, támogatja a kultúrát, és ennek az egyik központja időnként a kastély.

Ami amúgy finn szálakkal is rendelkezik, nagykövetségük volt egy időben, illetve Ari jóban van az egykori építtető-örökös családdal, és eléggé a szívén viseli úgy általában a kultúra ápolását, a múlt mentését… most az antik cuccok gyűjtésén túl, természetesen.

Itt lehet olvasni róla mééég: katt idemajd ide, és még ide is.

A lényeg, hogy nekem ígéretesnek tűnik a hely, és Ari is olyan, akivel együtt lehet dolgozni. Ráadásul finn, ők kézfogással kötnek szerződést!

plusz poén
Arival beszélgetve egyből érezhető, hogy mennyire máshogyan áll a világhoz. Őszerinte naivan, de szerintem csak pozitív figura, aki szeretné, ha a dolgok jobban mennének és kulturális, minőségi előrelépés is lenne… bár mondjuk, ezt ebben az országban hinni valószínűleg tényleg naivitás. Na mindegy.

Amikor kerestem ehhez a poszthoz linkeket, akkor bukkantam rá egy *urucinfós posztra, mely úgy savazza, ahogyan csak lehet. Az alap vonulat, hogy lopta a kastélyt, meg hogy egymaga be akarta hívni az IMF-et, de most ezzel ne foglalkozzunk. Egy apró mosoly bőven elég.

A cikk az arra érkezett kommentektől válik teljessé, amiben olvashatjuk a lényegi információkat, a tényfeltáró újságírás csúcsát és az értő közönség reakcióit. 
Azt, hogy az Ari név zsidó (egyik leggyakoribb finn férfinév), hogy dologtalan gazemberként lopta az Iszkaszentgyörgyi kastélyt (amit bérel és több kulturális projektet szervez oda), hogy Ari a népet sanyargatja, éhbérért dolgoztatja és - ha marad még rá ideje - ellopja a hazát (???).
Így van ez.

Pali

beleolvasnál korábbi posztjaimba? akkor KATTINTS IDE!

kövess facebookon és instán, mert ezek is vannak!