banner.jpg
ha november 3, akkor Salif Keita

ha november 3, akkor Salif Keita

HÁT MÁR ÉVEK ÓTA várok arra, hogy mikor érkezik ismét Magyarországra Salif ’Félistenvizenjáróűberdalolóspacsirta’ Keita. Korunk Puccinija, Bob Marleyja és Jimmy királya egy személyben most már tuti, hogy november 3-án érkezik a MüPába… már ha nem mondja le addig.

114.jpg

A 67 éves mali énekes (és herceg és albínó és albínómentő), akit nem véletlenül Afrika arany hangjának hívnak, eredetileg nem énekelhetett volna nemesi származása miatt, míg uralkodni és nemeseskedni sem nagyon nemeseskedhetett volna, hiszen albínó mivolta (albínó=ártó szellem és balszerencse egyszerre) nem tette volna lehetővé.
Így elhagyta szülővárosát, majd az országot is, és elkezdett együttesével zenélni, majd a politikai forrongások miatt - ami Afrikában daráló háborút jelent - ismét tovább menekült. Aztán 1984-ben Párizsba migrált, egy évvel korábban, minthogy a másik aranyhangú, a Mezítlábas Díva, Cesaria Évora szintén ide érkezett volna. És innentől kezdve kezdett igazán nemzetközileg is emelkedni az ismertsége és elismertsége.

Keita amúgy ismert hiperjótékony és szociálisan érzékeny világlátásáról. Zenéltek és énekelt Mandela 70. szülinapi ’Engedjétek szabadon!’ buliján 1988-ban, fellépett AIDS koncerteken, örökbefogadott lánya, a szintén albínó Nantenin Keita paralimpiai 200m ezüstös és 400m bronzos futó, és rengeteget tesz afrikai albínók menekítéséért, mentéséért, oktatásukért.

Szóval, aki az év utolsó 2 hónapját feldobva és mosolyogva szeretné tölteni, az gyorsan vegye meg a jegyét november 3-ra, mert már igencsak fogynak!

Fekete vagyok, de a bőröm fehér, tehát akkor fehér vagyok, kinek vére fekete. Örülök ennek, mert ez egy különbség, ami érdekessé tesz. Sokunk szép, sokunk nem, sokan feketék vagyunk, sokan nem, de minden különbségünk célja… hogy kiegészítsük egymást és mindenki megtalálhassa méltóságát és szenvedélyét, hogy a világ csodálatos lehessen.
- La Différence, Salif Keita

Design Hét Budapest

Design Hét Budapest

kicsit el voltam havazódva

kicsit el voltam havazódva