gellerfipal.com

View Original

Last day on Earth

Az utolsó nap a Földön. Ez a kép egy rövid, 2 éves szünet előtt készült el, így azért kapta pont ezt a címet, mert már tudtam, hogy egy kis ideig nem fogok rajzolni, el kell utaznom a világomból.

El kellett döntenem, hogy hogyan is lehetne megoldani, hogy a rajzzal foglalkozzak. Ekkor már jó sok éve rajzoltam, úgy magamban, de nem tudtam pár fontos kérdésre választ találni. Milyen modell (üzleti, gyakorlati) szerint lehetne csinálni, milyen témákat lenne jó megrajzolni, merre tovább, ha már nem az öncélú kihívás mozgatja a mechanikus ceruzát és a varázslat inkább rutinszerű illúzióépítés, mintsem káprázat.

Az üresen hagyott papír, amit pár apró kép kitölt (Csernus egyik hattyúja, Cesaria Evora portréja, Sándorfi Ígéret földje, Salif Keita fotója és Bob Marley ezredszerre is lerajzolt képe), ez az utolsó földi nap egy haikuba csomagolva.

(zárójelben, de fontos megemlíteni ennek a képnek a párját, a Welcome Home-ot, amin Gustav Courbet realizmus alapító mellett az én* portrém van, majd Sándorfi egy festménye fejjel lefelé, Mucha egy címkéje átírva, Csernus másik hattyúja és egy nyilacskás szív… azaz a hazatérés haikuja)

*: igen, az én vagyok, csak fölülről megvilágítva. Ez a legkevésbé felismert kép a rajzaim közül. Már titulálták munkásgyereknek, valami orosznak (mert Courbet-t Tolsztojnak hitték), és senkinek is amúgy. :)

 

Megnéznéd élőben?! Nagyon jó! Gyere el április 8-án az Amadeus Művészeti Alapítvány kiállítóterébe, az AMATÁRba (1035 Budapest, Veder u. 14.), ahol egy kiállításon - több másik rajz mellett - ez is ki lesz állítva. Ne feledd, 18:00-kor kezdődik a megnyitó! És hidd el, élőben még vadabb ez a rajz is!

:( Hogy nem tudsz eljönni? Nem baj! Április 8-28 között, minden kedden és csütörtökön is megnézheted, 12:00 és 18:00 között!

A kiállításra kerülő képek mindegyikéről bővebb információkat írok ide a blogra. Mivel már szinte mindenkinek okostelefonja van, így minden kép mellett ott lesz egy kis táblán a link és a QR kódja, ahol elérheti az adott rajz infóanyagait, háttérsztorijait.

Pali

beleolvasnál korábbi posztjaimba? akkor KATTINTS IDE!

kövess facebookon és instán, mert ezek is vannak!