banner.jpg
olvasói levelek

olvasói levelek

Egyik ősrajongóm küldött fiókjában kallódó képeket, melyek létéről bár tudtam, már régen elfelejtettem, hogy vannak.

Ennek apropóján ez a poszt kifejezetten azon kritikusoknak készül, akik általában úgy jellemezik a művészeti alkotások készítőit, hogy 'xy munkáin látszik zw hatása' és hasonlók. Van ilyen hatás, de - szerintem - fölösleges akkora szerepet tulajdonítani nekik, mint amekkorák azok valójában.

Mert például ha valaki ismerőse napelemet szereltet a házára egy csapattal, és mesél erről a barátjának, aki szintén már gondolkodott a dolgon, csak még nem valósította meg, akkor, ha ő is megcsinálja, akkor sem jelenthetjük ki, hogy ő annak a barátjának a hatására szereltetett, amúgy egy másik csapattal napelemet a tetőre. Ez is kb ugyan ilyen dolog.

a bőrkabátos alakot kell figyelni!

a bőrkabátos alakot kell figyelni!

De ha valaki közvetlen hatásokat keres művészetembe, akkor tudok olyanokat is mondani: Például ott van a Tökéletes trükk című film, ami a művészet lényegét címéhez mérten dolgozza fel. Minden szó, ami elhangzik benne, az értelmeztethető a rajzolásra is. Nekem nagyon sokat számított anno, hogy láttam (köszönöm ugyanazon ősrajongómnak, hogy figyelmembe ajánlotta), és majdnem a Hellens először The Tricks of Magicians' lett, persze teljesen más képekkel (...de majd a 2. kiállításkor visszatérünk erre!).

Vagy másik hatásként lehetne mondani a Turandot-ot is, melynek kitűnő belső gazdagsága minta a rajzok készítésénél is.

Sorolhatnám még, ha lesz rá érdeklődés (kommentekben, rajongói levelekben vagy rólam elnevezett újszülöttek formájában :) ). 

A lényeg annyi, hogy akkor szokás másolni, átemelni elemeket előképekről, mások ötleteiből, amikor a fejlődésben megakad a művész. Ilyenkor nem jön az ötlet és hajlamos - a belső pánik elkerülése miatt is - arra, hogy gyorsan valamibe belekezdjen és ekkor szokott lemásolni egy korábbi ötletet. Ez nem jó dolog, de az sem, ha olyan dolgokra égetik a "másolat" pecsétet, amelyekre nem lenne szabad, melyek újak és frissek és nyomokban - amúgy - hasonlítanak előképekre is. 

mindenki örül, mosolyog, csak a komoly lány feszül a háttérben

mindenki örül, mosolyog, csak a komoly lány feszül a háttérben

+1: amúgy elég kemény, hogy a magyar wikipédiás poszt Sándorfiról olyan képpel van illusztrálva, amin én is rajta vagyok! :)

74 3 wikipédia.jpg
azok a kutyás rajzok

azok a kutyás rajzok

a mindennapos daráló

a mindennapos daráló