Alphonse Mucha interjúrészlet

Valakivel beszélgettem a jó művészet szakmaiságáról és arról, hogy mennyire sokat számít amúgy a művészeti látásmód a társadalomban. A lényeg az volt, hogy említettem neki, hogy a minőségi művészet olyan szinten hat a kultúrára, hogy azt a társadalom minden szintjén lehet érezni - jó esetben.

És ahogy erről beszéltem, említettem egy Alphonse Mucha interjút, amiben Mucha elég kemény jóslatokat osztott meg. No, kikerestem a szöveget, hogy lássuk, hogy a szecesszió egyik nagymestere, a design koncepciójának megteremtője, megálmodója, hogyan látta a jövőt.

 

The World - 1902. április 8. - Az amerikai nő gyönyörű, mondja a francia festő című cikkből

„Ez az ország még túl fiatal ahhoz, hogy ki tudta volna bontani saját művészetét. Vannak festői, sőt rendkívül jó festői. De nem amerikaiak. Noha itt születtek, mégis európaiak, többnyire franciák. Európában tanulnak, ott formálódnak, így aztán legjobb munkáik is csak másolatok. De a fejlődés mai tempója mellett ötven év múlva tűnik majd fel az igazi amerikai festő, aki már önállóan alkot. Eredeti lesz. Amerikai lesz… Ez a reneszánsz megteremti a monumentális ridegség ideáljait.

Az Önök építészete egyszerűvé válik. Egyetlen kőtömbből készült oszlopai és tágas árkádjai Salamon székesegyházának nagyszerűségére és az egyiptomi piramisokra emlékeztetnek majd. A mesterkélt effektusok, a túldíszített ablakok, a fantasztikus építmények mind eltűnnek, és helyükbe hatalmas, fennkölt és hatásosan egyszerű stílus lép.”

91 Alfons-Mucha.jpg

Pali

beleolvasnál korábbi posztjaimba? akkor KATTINTS IDE!

kövess facebookon és instán, mert ezek is vannak!