banner.jpg
Kickstarter vs Szponzori program

Kickstarter vs Szponzori program

Hát, majdnem belefutottam egy értelmetlen körbe!

Agyaltam, hogy kellene indítani egy közösségi finanszírozós projectet, vagy az Indiegogo-n (IGOGO) vagy a Kickstarter-en (KSTR). Ezen platformok kb úgy működnek, hogy ha valaki megálmodik egy terméket, eseményt, projectet, akkor ahhoz kéri a közösség segítségét. Készít egy ütős videót, összerak egy jó prezentációt és felajánl kisebb ajándékokat az adományozóknak, mondjuk sávosan, hogy a kis adakozó és a nagyobb jótékonykodók is adományukhoz mért szintű "jutalmakat" kapjanak. Aztán elindul a kampány, ömlik a sok marketing, megy a toborzás és a hírverés, hogy adakozókat szerezzen a project.

A platformok csak minimális összeget kérnek ezért cserébe, 3-5% körül, és ők - az egész lehetőségen túl - úgy járulnak hozzá, hogy az oldalaikon böngészők rátalálhatnak a projectekre, illetve, van olyan is, hogy ha a csapatuknak nagyon tetszik valami, akkor azt direktben kiajánlják.
És van még egy jelentős szabály. KSTR-en csak ’mindent vagy semmit’ elv szerint lehet gyűjteni, azaz, ha a kívánt célt nem éri el a szponzorálás a határidőig, akkor semmit sem kap a gyűjtő. Persze, többet össze lehet szedni, de kevesebbet nem. IGOGO-n azért ez megy flexibilis rendben is, viszont akkor csal PayPal-lal lehet adományozni, illetve a költségek is nagyobbak (jellemzően a tranzakciós költségek, kb a project 5%-a ilyenkor).
DE HÁT UGYE lehet pénzt gyűjteni!

ez így tök jól hangzik, vágjunk bele!
Én is nekilendültem, az előkoncepciót összeraktam, nézegettem a sikeres projecteket, a művészeti témájúakat és már a videó forgatókönyvénél jártam, amikor rákerestem úgy is a témára, hogy ’sikeres KSTR/IGOGO magyar projectek’… és ekkor jött a meglepetés!

Van a 2 lapnak 1-1 eldugottabb gyakori kérdések része, ahol a buktatók is le vannak írva. Ezek mellé olvasva a további cikkek infóit ez a stresszlista állt össze:

- átlag esélye egy KSTR sikeres adománygyűjtésnek 44%, ha minden kampányelem 10/10-es kidolgozottságú, igényes, megnyerő, részletes és a termék/téma is kellően jó... persze nem tudni, hogy ez össz összeg alapon vagy effektíve sikerességi alapon lett számolva
- KSTR kb 10x nagyobb az IGOGO-nál, és utóbbin szinte csak jótékonysági gyűjtések esetében mondható sikeresnek (legalábbis adományösszeg alapon)

jó-jó, akkor IGOGO kilőve, legyen KSTR
- a KSTR az adományozók átlag csak 15%-át képes adni… a maradék 85%-ot más csatornákról kell begyűjteni
- sajtó és/vagy szerkesztői kiajánlás nélkül nem megy… ez adódik a fenti 15%-ból, de azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha nem ír a kampány alatt a gyűjtőről valamilyen nagy nemzetközi lap, újság, honlap, bármi, akkor esélytelen 85%-ot toborozni… esélytelen… jó, ha 5-10%-ot lehet gyűjteni… 
- a legtöbb sikeres kampány gyakorlatilag előrendelés! Ugyanis az ajándék termékek valami olyan dolgok, amiket amúgy megvennének az adományozók (tehát itt már nem is adományozásról van szó), és így, 70-80%-os áron elő tudják rendelni
- amerikaiak - a fő adózók - inkább csak amerikaiaknak adakoznak
és a kedvencem:
- KSTR-es induláshoz kb 15 ország valamelyikében kell jogi személyiséggel rendelkezni. USA, Anglia, Kanada, Németország, Svájc, Hollandia, stb… ez a 15 ország, gondolom nem kell említenem, hogy Magyarország nincs közöttük. És ebből adódik, hogyha ott - a 15 egyikében- van bejegyezve az adománygyűjtő, akkor ott is adózik, tehát a tényleges gyűjtött keret 10-20%-át már le is vonhatjuk az akció végén. Méghozzá azonnal, nem teljesítéskor, mert pl Mo-n a project teljesítésekor jelenne meg az adózási rész levonása.

Tehát ez nálunk még eléggé lehetetlen küzdelem…

de hát van egy Szponzori program, nem?
DE! Sőt, időközben érdeklődők is lettek a napokban, méghozzá helyből 3 is, akik közül az első már ki is választotta, hogy melyik képet szeretné a támogatásért és a kiállításon meg is kapja az ajándékokkal együtt! A 2 másik érdeklődőtől is csak visszajelzésre várok, így már azért simulnak a ráncok a homlokomról, kezd megvalósíthatóvá válni a kiállítás.
Holnap egy kicsit bővebben erről!

Szponzori program Vol3

Szponzori program Vol3

akkor vágjunk is bele! - kiállítás tervezés 1/5

akkor vágjunk is bele! - kiállítás tervezés 1/5