helyzet van, állandóan, mindig

halad a gyűjtés, de még azért ráncolom a homlokom

Jelenleg a megírás, korrektúra és illusztrálás 82%-ra lett forrás. Így, ha még jön pár jófej szponzor vagy rajz, esetleg nyomatvásárló, akkor simán jó a helyzet. Természetesen a nyomdaköltségek akkor is hátra lesznek még, viszont azt egy előrendelési lehetőséggel könnyebben lehet kezelni. A nyomtatás ma már gyorsan megy, így a megrendelés és legyártás nem olyan járhatatlan út, nem kell külön bevárni a könyveladással azt, hogy az össze példány már készen legyen.

Azért is alakul jól a forrásgyűjtés, mert egy másik csapásirányban előadásokat tartok a könyv anyagából. 2014 óta vagyok Mensa tag, és anno úgy indult a dolog, hogy pár tagtársban felmerült, ha már én ’művész’ vagyok, akkor mesélhetnék erről egy kicsit részletesebben is. Így hát összeállítottam pár ismertető előadást, ami meghozta többek kedvét a rajz és a művészettörténet témája iránt. Azt viszont nem hangsúlyoztam eddig, hogy az előadások témái miért alakultak úgy ahogy. Eleinte csak rajzról és művészettörténetről beszéltem, a művészettörténeten belül az őskortól az izmusokig, kb a 20. század nagyon elejéig. Szándékosan nem akartam belemenni a modernbe, mert realistaként annak semmilyen értelmét nem látom. De kérték, így a helyzetet feloldva inkább a realizmusról tartottam előadást, és annak felfogásán keresztül mutattam meg, hogy mennyi minden baj van a modern művészetekkel és eleve a művészeti rendszerrel, struktúrával, piaccal. Ahogy mélyebbre ástam magam a problémák feltérképezésében, hamarosan jött a tragédiás előadás, pontosabban a ’tragédia drámája’ a folyamatról, ahogyan a művészet szerepet és célt tévesztett, vagy – más nézőpontból szemlélve –, ahogy a művészet érelmét elfelejtették a nézők, majd elfordultak tőle. Ez utóbbi két előadássorozatban, de a tragédiában mindenképp már olyan témákról beszéltem, amelyek a Hübrisz lapjain vissza fognak köszönni. Az értékválság, az esztétikai valóság kialakítása és a világ átépítése széppé fontos magyarázatát adják annak, hogy miért mennek abba az irányba a történések, amelybe.

De közben mindig komplikált volt a helyzet, mert egyfelől készültek az előadások, olvastam az anyagokat hozzá, de a másik oldalon a nyomdaműhelyünket és keretezőműhelyt építettük, vagy éppen a művészeti vonalon próbáltam 1-ről a 2-re jutni. Természetesen inkább kisebb sikerekkel, mint nagyobbakkal (és erről már oly sokat szóltam itt a blogon). A semmiből mindent nagyon nehéz volt elérni, mert vagy forrás és likviditás nem volt hozzá, vagy éppen lehetőség nem adódott, vagy egy korábbi kötöttség miatt időt nem tudtam felszabadítani. Ez furcsa lehet mások számára, de egy olyan 1-2 fős vállalkozás esetében, mint a miénk, hát, sajnos állandóan erőforrásmenedzsment megy, és minden változás – például adózásban, alapanyagokban, költségekben, stb – komoly alkalmazkodást igényel. Ha valamelyikünk valamit csinál, addig nem tud a másiknak besegíteni. Ha egymásra épülő feladatok vannak, akkor a rossz időzítésekkel egymást lehet hátráltatni. És hasonlók.

2020 körül már necces volt a helyzet, mert kezdett nagyon megzavarodni a piac. Ezt lehetett érezni, de aztán a járvány teljesen le is darálta az addig kialakított gyakorlatot. 2020 elején kb 60%-on állt a Hübrisz (mai) forrásanyagainak feldolgozottsága, de nem láttam esélyét, hogy könyv legyen belőle. Innen jött az ötlet, hogy akkor legyen ebből egy új előadássorozat. Nem művészeti-kulturális, hanem világvégés-ökológiai. Az is lement rendben, szerintem jól sikerült, így hát a művészeti anyagok mellett megmaradt ez a csapásirány is. Bár azóta már Hübrisz címen és bővítve áll ez az előadási anyag.

Most szerdán kezdődött el a 2. ilyen sorozat, és sorrendben ez már a 21. turnus. Összesen eddig több mint 600 néző volt engem hallgatni, nagy többségében mensások, de azért sokuk párja is rendszeresen eljött. Nekem külön öröm, hogy nagyon sokuknak én voltam az első „mensás élménye” – ráadásul pozitív élménye –, ami nagy szó, ismerve az egyesület dinamikus/temperamentumos/2%-os működését. Most szerdán pedig az dobott fel, hogy zsinórban többen is felhozták, hogy lassan tarthatnék ismét művészettörténetről is valamit, mert már régen voltak azok az előadások és jók voltak. Szóval, ha a Hübrisz kész, máris készül egy ’Művészettörténet 12’… de abból nem lesz könyv (szerencsére). Az kisebb piac, mint a világvégés… pedig az sem nagy!

több, mint 600 fő… csak mondom ;)

honnan tudni, hogy mi az újdonság Hübrisz témában?

Sajnos nehéz ügy elérni minden érdeklődőt. A facebook működik egy valahogyan, átláthatatlan, költséges, a felépítése is nehezen kezelhető, de ez mindegy is, hiszen a cég algoritmusai bármit felül tudnak írni. Volt például már olyan, hogy a saját oldalamat nekem ajánlotta, illetve olyan is, hogy javasolta, hogy kérjem meg az adminomat annak az oldalnak a kedvelésére, ahol éppen ő az admin… szóval a facebook szükségmegoldás. ’Globalizálódó posztipari interkontinentális és neoliberális-populista, esetleg autokratikus-fejlődő világunkban’ az ’internetbe integrált és determinisztikusságba hajló fogyasztásgeneráló, marketingvezérelt adathalász-profilozó’ facebook sajnos szükséges és csak kicsit megoldás.

Hogy szét lehessen kicsit választani a Hübriszt a rajzos dolgoktól, létrehoztam egy facebook oldalt a könyvnek is. Ezen napi rendszerességgel frissülnek érdekességek, meglepő adatok, látványos képek, amelyekről bővebben a könyvben is szó lesz. A posztok megosztásával, kedvelésükkel talán egy szélesebb kör figyelmét is felkeltik majd köteteim. Így, ha gondoljátok, akkor kérlek, hogy kedveljétek/kövessétek azt az oldalt: https://www.facebook.com/hubrisz

Persze az igazán jó az, ha valaki feliratkozik a Hübrisz hírlevelére (vagy, ha a művészetemre és egyéb dolgaimra is kíváncsi, akkor a gellerfipal.com hírlevelére). Nem szokásom bálában önteni a tartalmakat, leveleket, akciókat és hasonlókat, igyekszem tényleg csak lényeges dolgokról kommunikálni. Viszont csak ezeken a csatornákon keresztül garantált, hogy időben el tudom érni azokat, akik ténylegesen érdeklődnek a fentiek iránt.

Szóval, itt tartunk most. Ha valakit érdekelne a szponzori program (hol tart éppen, hogy néznek ki azok a termékek) vagy rajzot, nyomatot vagy valamelyik könyvemet szeretné megvásárolni, az keressen bátran!

Pali

beleolvasnál korábbi posztjaimba? akkor KATTINTS IDE!

kövess facebookon és instán, mert ezek is vannak!